tisdag 18 mars 2008
Soul Jazz har precis släppt en fin samling med brittiska dancehallhybrider och annat skoj från 1984 och fram till idag. Jag har alltid varit svag för kantigheten i brittisk raggamuffin, ibland låter de tidiga digitala experimenten än mer oborstade än de jamaicanska motsvarigheterna. Så den kan rekommenderas. Och om man vill gräva djupare i den här scenen kan man även checka ut Honest Jon´s avdammning ”Watch how the people dancing – Unity sounds from the London dancehall, 1986-1989” som kom ut 2002.

För fem år sedan skrev jag lite av en sammanfattning av reggaens digitala övergång, som man kan datera till den 23 februari 1985. Övergången alltså, inte texten. Finns att läsa här.

Och när man ändå är i rekommenderarfarten så kan jag passa på att tipsa om den berlinska dubtechno-labeln Basic Channels underliggande etikett Basic Replay, där man ger ut en massa fin dub och dancehall, fast från en technovinkel. Och för att återknyta till den brittiska starten i denna något röriga post så har BR bland annat återutgett denna:

(Den släpptes första gången 1986 på Heavyweight, en etikett från norra London som knöt an till Heavyweight Soundsystem, mc:n heter Ackie, och låten Call me Rambo)

Well, tack för ordet. Jah bless.