fredag 29 februari 2008

Electronic Wonderland

För er elektroniskt lagda finns det ett nytt avsnitt av Electronic Wonderland att titta på här.

torsdag 28 februari 2008



Här gör jag lite gratis-promotion för ett nytt släpp på Dialect Rec.

Rapport från tekoppen

Igår var det en kompis till mig som refererade till ”Hercules-debatten” och kallade den en storm i en tekopp. Alltså den debatt som uppstod när det stod klart för några av oss ur avgrundsdiskons mörkaste hålor att folk som lyssnar på pop också gillar Hercules & Love Affair. ”Hercules-debatten” alltså, det är lite sött.

Det är annars roligt också det där med positionering kring en viss typ av disko. Som att jag får arga sms från vissa bredbenta kompisar om jag skriver nåt positivt om Mika eller Scissor Sisters. Eller man kan enkelt uttrycka det så här:

Jag har inga problem med Mika eller Scissor Sisters. Det har somliga av mina vänner problem med.

“I love giving vent to the queenier parts of my character” skrev diskoförfattaren Frank Broughton en gång när han förklarade sitt komplexa kärleksförhållande till gayklubbar. Jag tänker mig att dom som har medlemskap I “hata Scissor Sisters-klubben” inte alls känner sig särskilt  bekväma med den grejen, att det är lite där som tjejskon klämmer. Men, nu kom jag egentligen bort från ursprungsämnet, men det var bara för att en kompis tyckte att Hercules var nya jävla Scissor Sisters.

Så kan i alla fall livet vara i Stockholm. Livet i vår lilla tekopp.

onsdag 27 februari 2008

Dole man

En krönika om republikanska presidentkandidaters rätt märkliga val av kampanjmusik, finns här.

Tyvärr var det lite kort om utrymme i krönikan för det finns en massa andra lustiga låtval förutom dom jag nämner där. En skruvad favvo är när Bob Dole under valet 1996 körde loss med Sam & Daves "Soul man", fast ändrade refrängen så det blev "I´m a Dole man."  Varpå Rondor Music International, som ägde rättigheterna till låten, skrev ett brev till Dole-lägret, där dom påpekade att dom “find it particularly shocking that someone who aspires to hold the highest elected office in this country would so flagrantly disregard the exclusive rights granted to authors by the United States Constitution."


Det lustiga är ju att det här händer om och om igen.

måndag 25 februari 2008




Att Marc Jacobs skulle ha gjort en sjal som avbildar Sonfjället, Linsells kyrka, Härjedalens landskapsblomma mosippan, bron över Ljusnan och en fäbodvall, det var tyvärr lite för bra att för vara sant. Han hade bajtat Gösta Olofssons stil.

Musikalisk summering: Feb 08

Så är februari snart slut. Det här är vad vi lyssnat på in the makings of Stockholmsnatt just den här månaden:

Villalobos – Enfants (chant)
Vampire Weekend – Cape cod kwassa kwassa (Black Dominoes Remix)
Kobe 9 & Space Ape – Sine of the dub

Junior Boys – No kinda man
Gregor Tresher - Benthos
The Juan McLean – Happy house
Sebastien Tellier – Divine
Rubies – The keys (Studio remix)
Benga - Emotions
Studio – East side (Brennan Green version)
José Gonzalez – Killing for love (Beatfanatic Remix)
Cos/Mes – Build the band
Robert Owens – Inside my world
Paul McCartney & The Wings – Deliever your children

Och på edit-fronten:
Chromatics – Healer (Phillip Beretta Edit)
Phil Collins – I´m not moving (Idjut Boys Re-Edit)
Steve Miller Band – Macho city (Dj Harri Re-Edit)

Afrika:
Ata Kak – Obaa Sima

Note to self: Mars ska bli mer techno.


Sitter och lyssnar på Can och kom att tänka på Brian Enos fina lo-fi-heminspelade Can-hyllning, som finns här.

Och så får man ju en anledning att lägga in en bild på en yngre variant av Eno också.

fredag 22 februari 2008

Freestyle?

En helt lösryckt fundering som poppade upp under en lunch i veckan:

Många minns säkert det svenska bandet Freestyle, som senare blev Style. Funderingen ifråga är att Freestyle bildades 1980, året efter att Sony hade lanserat sin Walkman, alltså det som i Sverige kom att kallas för just freestyle. Är det då inte ett lite underligt namnval kan tyckas? Tja, antagligen var väl freestyle* ett ballt ord för stunden, men ändå..? För med samma teknikförtjusta logik skulle det ju idag finnas band som heter I-pod** eller kanske snarare MP3-spelare. Slut på fundering.

*Här skulle nån kunna hävda att Freestyle ju även har en helt annan betydelse. Men vi som var med på 80-talet vet att använde man det ordet syftade man på en freestyle och inget annat.

**I-Pod skulle visserligen kunna vara en jamaicansk MC från 1976, som i ”I-Pod meets Zion Dub uptown”.

Electronic Wonderland

Det senaste avsnittet av Electronic Wonderland hittar ni här och innehåller lite Sebastién Tellier, Jean-Michel Jarre, Poker Flat och  The Glimmers. 


Just nu försöker jag få till en intervju med A Mountain of One till kommande avsnitt. Håll tummar!

torsdag 21 februari 2008



Idag var det sthlms-visning för den skotska filmen Hallam Foe (baserad på boken här ovanför) som hade premiär på filmfestivalen i Berlin nu i februari. Huvudrollen spelas av Jamie Bell, som visade sig vara den numera uppvuxna killen som en gång dansade in i våra hjärtan som den där Billy Elliott. Här är hans charm dock utspädd med lite grav voyeurism då han spelar en småstörd kille som är lite väl förtjust i att spionera på sina medmänniskor via kikare. 

Snackisen om den här svarta komedin verkar dock inte ha varit handlingen utan soundtracket, och att min inbjudan till visningen kom från ett skivbolag talar väl inte minst för den grejen. Ett soundtrack med band som Orange Juice, Franz Ferdinand, James Yorkston, King Creosote och Clinic och ja, hela indiepaketet. Det lustiga var att jag efter filmen kom på mig själv med att inte alls ha tänkt på musiken överhuvudtaget. Vilket, måste erkännas, kändes ganska skönt. Jag är alltså fortfarande untouchable för indieflunsan, ja för att inte säga totalt likgiltig. 
Jag må lyssna alldeles för mycket på The Wings eller säg Curt Boettcher, men för Franz Ferdinand går jag än så länge säker. En ganska najs feeling.

onsdag 20 februari 2008

Benjamin Bixby



Välkomna till herrbloggen. Läste i New York Mag att André 3000:s nya klädlinje, som inte bara ska vara preppy utan även hämta inspiration från 30-talets college-fotboll, har fått det fantastiska namnet Benjamin Bixby. Och det hela verkar ypperligt fresh minsann. 

"There has to be something inventive about it. But not so inventive that it´s a turn-off. So that some of the greats, like Beau Brummell or The Duke of Windsor would nodd and say `Well done. Those guys killed us.´ That´s hip hop."
- André 3000

tisdag 19 februari 2008

Honey

Ah! En ny helnajs Erykah Badu-video! Och den utspelar sig i en skivaffär! Två flugor i en smäll. 


Tätt med soulreferenser här alltså.

Skaka galler i Dubai

Inte för att jag är nån större fan av Grooverider (faktum är att jag aldrig riktigt har hajat det här med drum & bass) men kan inte låta bli att tycka synd om killen efter att ha läst det här. Fyra år i fängelse i Dubai för att han råkade glömma lite maja i skivväskan. Med tanke på att det står att "a British tourist spent four years in jail for the possession of 0.ooo2 grams of cannabis" så kanske det hade varit läge för Grooverider att känna igenom fickorna innan han landade... 

måndag 18 februari 2008

Björndisko

För ungefär ett år sen skrev jag en krönika om gay bear music, den finns fortfarande att läsa här. Idag hittade jag så en skön video med riktigt skäggig björndisko där dom till och med spöar en transa. Eller nästan i alla fall. Spana in denna.

söndag 17 februari 2008

Lite Robert och Alexander

Nytt avsnitt av Electronic Wonderland hittas här

torsdag 14 februari 2008



Det känns som om The Juan McLean (miffot i rött) kan ha ställt till med en av proto-vårens bredaste dansgolvsrökare i och med kommande Happy House. Och det här är ju ingen mp3-blogg så du får helt enkelt lyssna här.

Mind the gap

Veckans torraste deep house-humor finns här, här och här.

Skägget och jag













Nu finns ett samtidsminne att läsa på sidan Allt jag minns.


Ikväll är det popquiz på Pet Sounds, en av månadens höjdpunkter för oss som gillar att gissa pop. Sist kom jag och mitt lag på en bitter andra plats så vi får se vad som väntar ikväll. Denna gång har vi satt ihop en tidigare obeprövad konstellation av lagmedlemmar så allt kan hända.

Och i morgon fredag kan man besöka Lobby, "en konventionell kvartersklubb med disko som sig bör", där jag hade tänkt gästspela lite skivor. Stället heter Lifestyle och adressen är Rosenlundsgatan 14. Fram till klockan 01 blir det typ beyond balearic. 

onsdag 13 februari 2008

Att spela hela Tusk

Precis här finns dagens krönika för SvD. Som lustigt nog fick en rubrik som inte riktigt stämmer med innehållet. Hmm...


Om det är nån som vill se just det Mighty Boosh-avsnitt som nämns så finns det streamat här

"A concept is formulating... Fleetwood Mac´s Tusk - in it´s entirety, with the pauses - as Lindsey Buckingham intented it to be heard".
- Shamanen Tony Harrison

torsdag 7 februari 2008



Här är ett nytt program på Dayrobber, Papa Bulls Reggae Kitchen. Han dricker bärs ur syltmugg, det gillar jag. Och han biggar upp Walkerswood och lagar slowly but surely. 

onsdag 6 februari 2008

Andrahandsvalet

"Hade jag inte varit straight så skulle jag vara gay"

- Måns Zelmerlöw

Zelmerlöws tacktal på QX-galan visar prov på knivskarp uteslutningsförmåga. 

tisdag 5 februari 2008

Robotnick letar askkopp

Att 58-åriga Alexander Robotnick är en skön filur är kanske ingen nyhet, men efter den här privatinspelade videon är man ju än mer övertygad. 



fredag 1 februari 2008

Electronic Wonderland - nytt

Nytt avsnitt av Electronic Wonderland ligger uppe nu. Denna gång med bland annat en intervju med Ewan Pearson och lite annan snabb uppdatering av diskofronten just nu.